CNC lasersnijmachine: vormvrijheid en hoge nauwkeurigheid

De Innovatieloods heeft sinds enkele maanden een CO2-lasersnij-/graveermachine in gebruik genomen. De CNC lasersnijder heeft een bed van 900 x 1300 x 230 mm en is geschikt voor diverse materiaalsoorten en plaatdiktes.

Lasersnijwerk
Vergeleken met een freesmachine biedt een lasersnijder grote vormvrijheid. Dit heeft te maken met de breedte van de laserstraal, deze is 0,1 mm. Hierdoor kunnen scherpe hoeken sneden worden en is het mogelijk een vierkant gat te maken. Met hoge nauwkeurigheid worden de contouren van het vectorbestand gesneden, en ontstaat er een glad afgewerkte rand. Met een freesmachine kunnen enkel afgeronde hoeken worden gemaakt.

Gravure en snijwerk
De door BRM Lasers geleverde machine (een BRM 90130) heeft een resolutie van 1000 DPI en biedt meerdere toepassingsmogelijkheden. Zowel hout, kunststof, leer als rubber plaatmateriaal kan gesneden worden met deze machine, tot enkele millimeters dik. Daarnaast kunnen deze materialen gegraveerd worden met een tekst of illustratie.

Onlangs is onze stagiair Tony bezig geweest de machine eigen te maken, zoals je op de video kunt zien.

https://www.youtube.com/embed/anzA0ltv9Y8

Overige specificaties
De krachtige laserbuis heeft een vermogen van 100 W en is watergekoeld. De snijtafel en snijkop worden aangedreven door servomotoren. De vrijgekomen gassen worden afgezogen door een hoogwaardige BOFA-afzuiging. De maximale loopsnelheid varieert tussen de 800 en 1000 mm/s.

Meer weten? Praat mee op het forum.