Duurzaam denken

Ron Böhmer gaat in een column over duurzaam denken de diepte in over grenzen verleggen, innovatie, talentontwikkeling en positionering. Geef de ruimte aan uzelf en vertrek naar Mars.

Wij gaan binnen afzienbare tijd naar Mars, het zal geen 25 jaar meer duren, kosten nog moeite worden hiervoor gespaard. Wij mensen vinden het namelijk belangrijk om verkregen talenten nóg beter te leren kennen, door te ontwikkelen en die in te zetten voor innovatie. Met de ruimtevaart naar Mars komen we weer een stukje dichter bij de waarheid wie we zijn. Maar houden we ook rekening met het duurzaamheidsgehalte? 

Complexe technologie en nieuwe wetenschap word toegepast voor de bouw van een ruimteschip waarmee we de volgende reis in een verre toekomst willen maken. Deze sciencefiction gaat ons vertellen over welke talenten wij beschikken maar ook hoe uniek de aarde is waarmee we zijn opgegroeid. Het biedt ons de ultieme kans het universum te bewonderen, grenzen te verleggen en tegelijkertijd aan innovatie te werken, maar laat ons vooral beseffen hoe blij we mogen zijn met het huidige leven op deze planeet! 

Want genieten van de ochtendzon, de natuur, gelukkig zijn en bewondering hebben voor nieuw leven, maar tegelijkertijd de uitdagingen en verantwoordelijkheden aangaan die ten koste gaan van deze kernwaarden, laat ons twijfelen of we het goede spoor houden. De zorg voor elkaar, medewerkers aan het werk houden, samenwerken met andere ondernemers en respect voor het begrip duurzaamheid blijkt in de praktijk toch niet zo eenvoudig samen te gaan. Voor de opbouw van het nieuwe economische stelsel, zo’n 6 jaar geleden, begon men ‘groen’ te denken. Toen hield de crisis de wereld in een houdgreep! Duurzaam denken bood een mogelijkheid om te vernieuwen. Nog niet zo lang geleden introduceerden we het woord ‘participatie’. Het gaat nu weer iets beter met de economie. Innovatie, talentmanagement en mensgericht leiderschap zijn de hoofdingrediënten van deze tijd. 

Op welke manier lost u deze spagaat op en hoe gaan innovatie, duurzaam denken en talentontwikkeling voor u samen. Blijft u werken in een comfortzone of past u de kernwaarden van uw bedrijf aan en bent u bereid te werken aan verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. Voor mezelf geldt dat het delen van alle talent nieuwe ruimten exploreert. Hierdoor kan mijn organisatie zich op een positieve wijze verder positioneren. Dit gaat trouwens niet zonder slag of stoot en het kost daarbij veel tijd en geld. 

Uw uitdaging is weliswaar niet de reis naar Mars. Het is wel de kunst om zo met uw bedrijf te excelleren dat er naast winst maken óók aandacht is voor immateriële zaken zoals het welzijn van mensen en dieren, natuur en milieu. Om duurzaam te kunnen groeien dient u (nieuwe) verdienmodellen toe te passen die rekening houden met zaken zoals gezondheid, mensontwikkeling, participeren, veiligheid en kwaliteit. De toekomst van uw bedrijf vraagt om deze manier van denken. 

(geïnspireerd door “Our Common Future”) 

Ron Böhmer 

LubronGroep 

Bron: Oost-Gelderland Business Magazine, jaargang 11, januari 2015, editie 6